Plantarfasciit

Plantarfasciit är ett smärttillstånd med kronisk inflammation/degeneration vid fästet till fascia plantaris på tuber calcanei (hälknölen). Detta ger upphov till smärtan i hälen och fotvalvet. Det uppskattas att upp till 10% av människor lider av det någon gång i livet. Orsaken till inflammationen/degenerationen är otydlig men det är känt att det är relaterat till ansträngning och därmed drabbas ofta överviktiga, personer som står mycket i långa perioder samt de som löper. Även felaktiga fotpositioner kan vara bidragande faktor till senfästes degeneration, vilket resulterar i hälsmärtor. Vanligtvis upplevs symptomen som värst på morgonen och detta kan orsaka svårigheter att gå på grund av smärta. Plantarfasciit kallas även ibland för hälsporre. Det kommer av att man ibland på röntgen kan se en liten ben-nabb, med formen av en sporre under hälbenet.

Det viktigaste i behandling är att minska smärtan. Att gå ner i vikt och undvika långvarigt stående är ett par sätt att minska ansträngningen på hälen. Antiinflammatoriska läkemedel lindrar smärtbesvären. Man kan dock behandla tillståndet utan medicinering, med hjälp av mjukgörande och stötdämpande stöd under hälen. Stretching av senfästet har en läkande effekt. Stretching kan göras genom att sittandes lyfta foten ovanpå knät, vrida tårna upprätt och hålla denna position i 5-6 sekunder. Detta gör man ca. 20 gånger morgon och kväll. Ofta rekommenderas behandlingen pågå i flera veckors tid. Dagtids streching kan ersättas med en nattskena som stretchar senfästet i fotsulan på natten. Det är en bra idé att börja använda skenan i ett tidigt skede och använda det i minst 4-6 veckor medan du sover. Andra smärtlindrande och läkande hjälpmedel innefattar stöd och inlägg som lyfter fotbågen.

Andra orsaker till hälsmärta kan vara smärta i den feta vävnaden under hälbenet samt slemsäckarnas och akillessenans fästpunkter till hälbenet. Smärta följande mycket tung och intensiv ansträngning kan vara tecken på stressfrakturer i hälbenet. Ett mjukt stötdämpande stöd under hälen används för att lindra hälsmärtor.

Läser in...